Ośrodek Kształcenia, Wypoczynku i Rekreacji Sanica w Kosarzyskach

STANICA HARCERSKA W KOSARZYSKACH (483 M N.P.M.)
- to stylowy domek położony w malowniczej okolicy Popradzkiego Parku Krajobrazowego, w samym sercu Beskidu Sądeckiego. Obiekt jest doskonałym miejscem dla osób preferujących aktywny wypoczynek, z racji występowania w okolicy licznych szlaków pieszych, nie tylko po polsce ale i do naszych południowych sąsiadów. Dla miłośników narciarstwa okolica oferuje liczne trasy oraz stoki narciarskie.

Bacówka na Obidzy Drewniany domek posiada około 50 miejsce, które są dostępne w pokojach 4, 5, 6, 8, 10 osobowych. Łazienki, oraz prysznice znajdują się na wspólnym korytarzu, kuchnia jest dostępna dla wszystkich, można również skorzystać z gotowych posiłków serwowanych przez Panią Marysię. Do dyspozycji oddana jest również świetlica, w której można prowadzić zajęcia grupowe. Przed budynkiem znajduje się dość duża polana śródleśna oraz spory plac. Gospodarzem obiektu jest Związek Harcerstwa Polskiego, Hufiec im. Bohaterów Ziemi Sądeckiej w Nowym Sączu

Bacówka na Obidzy w ramach oferty zajęcia prowadzone przez naszych najlepszych instruktorów zgodnie z misją ZHP i metodyką harcerską: gry i zabawy, pląsy, naukę piosenek, zorganizowanie rozgrywek sportowych, prawdziwą harcerską gawędę w kręgu ogniska, jak również krótkie wycieczki szlakami Beskidu Sądeckiego i Popradzkiego Parku Krajobrazowego z wykwalifikowanym Przewodnikiem Górskim Beskidzkim oraz szereg bajań na temat zwyczajów ludowych Ziemi Sądeckiej i Piwniczańskiej. Przeprowadzenie zajęć w ramach ścieżki regionalnej i międzyprzedmiotowej m.in. z pracownikiem Muzeum Regionalnego w Piwnicznej, pracownikiem Nadleśnictwa (w terenie), funkcjonariuszami Straży Granicznej czy Policji (edukacja regionalna, patriotyczna - w tym program dla Małej Ojczyzny - język polski, historia, przyroda, bezpieczeństwo, muzyka, plastyka, wychowanie fizyczne).

Stanica Harcerska w Kosarzyskach

33-088 Piwniczna